Mediabedrijven trekken hun handen af van vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump na diens discriminerende opmerkingen over Mexicanen.
Ora TV, een productiebedrijf opgericht door de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim – na Bill Gates de rijkste man ter wereld – breekt een gezamenlijk project met Donald Trump af, zo werd maandag bekend.
Maandag gaf ook tv-station NBC aan de samenwerking met Trump te beëindigen. Het station zendt niet langer de miss-verkiezingen van de miljardair uit.
Wel handhaaft het station “The Celebrity Apprentice”. Daarin was Trump een gezichtsbepalende figuur maar er was al afgesproken dat hij niet meer in beeld zou komen, nadat hij bekend had gemaakt zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap. The Celebrity Apprentice is niet een programma van Trump maar van United Artits Group van Mark Burnett.
Ook Televisa, een Mexiaanse tv-gigant, maakte maandag bekend Trumps miss-verkiezingen niet langer uit te zenden.
Trump beledigt Mexicanen
Trump had tijdens een toespraak gezegd dat Mexico niet zijn beste burgers over de grens naar de VS stuurde. Hij noemde Mexicanen 'drugssmokkelaars' en 'verkrachters'. Trump heeft geweigerd die uitspraken te herroepen. Hij zegt dat zijn rijkdom hem permitteert te zeggen wat hij wil, los van geldgevers of politieke neveneffecten.
Later zwakte hij zijn woorden wat af, onder andere door de te zeggen: “Ik hou van het Mexicaanse volk.” Maar excuses zaten er niet in, en daar lieten Latijns-Amerikaanse belangenorganisaties het niet bij zitten. Die zetten druk op NBC. Ook leverde een petitie 200.000 handtekeningen op.
Op zijn Instagram-profiel liet Trump weten dat hij achter zijn uitlatingen blijft staan.
Het merk Donald Trump
Naar eigen zeggen is Trump zo'n 10 miljard dollar waard, stelde hij op 3 juni in een gesprek met persbureau Bloomberg. Maar toen Trump medio juni aankondigde dat hij meedoet in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verstrekte hij een A4’tje waarin zijn netto vermogen wordt afgerond op 8,7 miljard dollar — per medio 2014 wel te verstaan.
Als ondernemer is Trump succesvol, maar tegelijk is het voor de buitenwereld lastig om zicht te krijgen op diens zakelijke imperium. Bloomberg deed een poging en komt tot de conclusie dat tal van Trumps bezittingen lastig zijn te waarderen; en dat Trump één van de weinig presidentskandidaten is die geen openheid geeft over zijn financiën.
Eén van de grote onzekerheden is dat Trump zijn naam binnen en buiten Amerika in licentie heeft gegeven aan hotels en laat gebruiken voor producten als mineraalwater en juwelen. Zelf vindt Trump dat Trump een geweldige merkwaarde heeft, maar het is lastig om daar een objectieve schatting van te maken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl